- 50 dag mąki pszennej (+ więcej do podsypywania)
- 30 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - około 60 g
- 2 łyżeczki kakao (dodałem jeszcze łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej)
Masło podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem słomką do napojów.
Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC,
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.