środa, 19 grudnia 2012

Pierniczki Rysia :)



Składniki na około 100 sztuk:
  • 50 dag mąki pszennej (+ więcej do podsypywania)
  • 30 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika - około 60 g
  • 2 łyżeczki kakao (dodałem jeszcze łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej)

Masło podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem słomką do napojów.

Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC,

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.