wtorek, 19 lutego 2013

Spaghetti z cukinią i orzechami włoskimi


Pyszne wegańskie danie. Jeden z przepisów Ewy z Wesołowa. 
  • 1/2 paczki makaronu razowego
  • jedna nieduża cukinia
  • cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz 
  • garść orzechów włoskich
Makaron razowy gotujemy wg przepisu.
Cukinię pokrojoną w długie, cienkie paski (obieraczką do ziemniaków) wrzucamy do makaronu na ostatnie 2 minuty gotowania. Jak się zagotuje - odcedzamy.
Na patelni podsmażamy na oliwie cebulkę pokrojoną w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, jak się zeszkli dodajemy mielone orzechy włoskie.
Ja dodaję do cebulki ząbek czosnku i zieloną pietruszkę
Robiłem też ze świeżą papryką (w kostkę do cebuli), różnymi makaronami, z cukinią i papryką, z grzybami - a dosmaczania dają przede wszystkim te orzechy.