Zima za naszymi oknami na całego. Tym cieplejsze kolejne wspomnienie smaków z Wesołowa. Dzisiaj suflet z kaszy jaglanej z marchewką - niezwykle prosty w przygotowaniu - w towarzystwie sałatki z grillowanym ananasem.
Składniki :
- 1 i ½ szklanki kaszy jaglanej (kaszę przepłukać)
- 2-3 szklanki rozdrobnionej marchewki (np. drobna kostka)
- 3 kopiaste łyżki masła
- 3 szklanki wody
- 4 jajka
- 2-3 cebule pokrojone w piórka lub krążki
- Garść wyłuskanych orzechów włoskich
- Sól
- Oregano
- Oliwa
Ugotować
marchewkę, po 10 min dodać kaszę + sól + masło – ładnie uprażyć
Kiedy lekko
przestygnie dodać roztrzepane jajka.
Piec 20- 30
min w temp. 160 stopni w płytkiej
foremce na pergaminowym papierze.
10 minut przed
końcem pieczenia posypać krążkami cebuli + orzechy+ szczypta oregano + skropić oliwą.
Można też zrobić
inną posypkę – według uznania
Podawać jako
danie główne + sałatką (np. z ananasem…)
Sałatka z grillowanym ananasem i
aromatycznym sosem
Składniki:
- Mix sałat, kiełków , co kto lubi …
- Świeży ananas
- Sos do sałaty robimy taki jaki lubimy – można poeksperymentować.
My robiliśmy na
bazie czerwonego wina , miodu i octu
jabłkowego :
Nasze składniki sosu
:
Miód; ocet
jabłkowy ; oliwa; odrobina czerwonego wina;
2-3 rozgniecione ząbki czosnku;
odrobina pasty chili; sól, pieprz,
oregano.
Ananas należy
obrać pokroić na cenkie kawałki (8 kawałków z krążka o grubości
ok. 0,5 cm)-
lekko zgrillować na patelni do grillowania
W płaskiej misie
ułożyć sałaty – na wierzchu kładziemy kawałki zgrillowanego ananasa – polewamy
sosem ok. 10 min przed podaniem.