Proste a jednocześnie wykwintne danie wegańskie. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut, a smakuje ... mmm ... palce lizać.
Składniki:
- 350 g makaronu Casarecce lub np. muszle czy też inny ulubiony kształt (lecz nie spaghetti)
- 1 puszka pomidorów lub 500 g pokrojonych pomidorów cherry
- 1 pokrojony w kostkę bakłażan
- 1 nieduża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól i czarny pieprz
Pokrojoną cebulę podsmaż na 4 łyżkach oliwy, dodaj pomidory i gotuj aż woda częściowo odparuje. Dodaj całe ząbki czosnku, kilka listków bazylii, sól i pieprz. Pokrojonego w kostkę bakłażana posyp solą i zostaw na kilka minut, następnie opłucz wodą, osusz i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Połącz bakłażana z pomidorami. Ugotuj makaron al dente. Połącz makaron z bakłażanowym sosem i udekoruj listkami świeżej bazylii.