poniedziałek, 15 września 2014

Zupa szczęścia wg Nigelli Lawson

„Wybacz dziecinną nazwę  potrawy, ale ta zupa o słonecznym, poprawiającym nastrój żółtym kolorze zwycięża największy wrodzony cynizm. Jedzenie jej daje poczucie radości i optymizmu. Ba, nawet jej gotowanie podnosi mnie na duchu.”
                                                                                                    / Nigella Lawson/

  •      500 g żółtych cukinii ( 2 duże )
  •      skórka i sok z 1 cytryny
  •      3 łyżeczki oliwy
  •      1 łyżka kurkumy
  •      1 litr bulionu warzywnego
  •      100 g ryżu basmati
  •      gruba sól morska i pieprz


Umyj cukinie, ale w żadnym wypadku ich nie obieraj. Pokrój na plasterki o grubości pół centymetra, a następnie w drobną kostkę. Włóż do garnka razem ze skórką startą z cytryny i oliwą, wymieszaj, po czym podduszaj na małym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki trochę nie zmiękną.

Dodaj kurkumę i wlej bulion oraz sok z cytryny, po czym wrzuć ryż. Gotuj bez pokrywki od 10 do 20 minut, albo do chwili gdy cukinie i ryż zmiękną. Przypraw do smaku. Przed podaniem ostudź trochę, by zupa była ciepła, ale nie wrząca.