„Wybacz dziecinną
nazwę potrawy, ale ta zupa o słonecznym, poprawiającym
nastrój żółtym kolorze zwycięża największy wrodzony cynizm. Jedzenie jej daje
poczucie radości i optymizmu. Ba, nawet jej gotowanie podnosi mnie na duchu.”
/ Nigella Lawson/
- 500 g żółtych cukinii ( 2 duże )
- skórka i sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka kurkumy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g ryżu basmati
- gruba sól morska i pieprz
Umyj cukinie, ale w żadnym wypadku ich nie obieraj. Pokrój
na plasterki o grubości pół centymetra, a następnie w drobną kostkę. Włóż do garnka
razem ze skórką startą z cytryny i oliwą, wymieszaj, po czym podduszaj na małym
ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki trochę nie zmiękną.
Dodaj kurkumę i wlej bulion oraz sok z cytryny, po czym
wrzuć ryż. Gotuj bez pokrywki od 10 do 20 minut, albo do
chwili gdy cukinie i ryż zmiękną. Przypraw do smaku. Przed podaniem ostudź trochę, by zupa była
ciepła, ale nie wrząca.